در بخش اول کلید ورود به فیتنس با تمرین های هوازی و استقامتی آشنا شدید. در  بخش دوم کلید ورود به فیتنس با برنامه تمرین آغاز میکنیم.

برنامه تمرین

یک برنامه ورزشی خوب باید شامل تمرین های هوازی و استقامتی باشد؛ چرا که هر یک از این دو گروه مزایای خاص خود را دارد.

تمرین های استقامتی عملکرد مفاصل، تراکم استخوان، عضلات و تاندون ها را تقویت می کند در حالی که تمرین های هوازی مثل ایروبیک سلامت قلب، ریه، تناسب اندام و انعطاف عضلات را هدف میگیرند.

اگر شما کاملاً مبتدی هستید برای شروع اُفیت به شما پیشنهاد می کند در هفته 2 یا 3 مرتبه تمرین داشته باشید.

انواع برنامه های ورزشی:

برنامه های مبتنی بر تمرین های بدون وزنه: این برنامه ها برنامه های ورزشی مبتنی بر وزن بدن نیز نامیده می شوند و به هیچگونه تجهیزات و یا باشگاهی نیاز ندارند. تناوب و تکرار آنها متوسط است. مثلاً شامل اسکوات، پلانک، شنای سوئدی و کرانچ می باشند.

این گروه از برنامه ها برای مبتدی ها بسیار مناسب هستند و البته در سطوح ورزش حرفه ای نیز کاربردی هستند. با انجام 30 دقیقه تمرین های چنین برنامه های ورزشی شما تمامی مزایای ورزش های هوازی و استقامتی را به بدن خود می رسانید. میتوانید از بسته سبز اُفیت استفاده کنید.

برنامه های متناوب با شدت بالا (HIIT): این قبیل برنامه ها تمرین های کوتاه با تناوب بالا در مدت زمان کوتاه و استراحت کوتاه مدت میان ست ها را شامل می شوند از معروف ترین آن ها می توان به چالش های روزانه 7 دقیقه ای اشاره کرد. در صفحه اینستاگرام اُفیت می توانید نمونه های این چالش ها را ببینید.

برنامه ورزشی تعادلی: این گروه از برنامه های تمرین موجب تقویت عضلات می شوند و به حفظ تعادل شما کمک می کنند. تمامی تمرین هایی که با توپ های فیتنس انجام می شوند از این جمله هستند.

برنامه های ورزشی انعطافی: این گروه از تمرین ها به بازیابی عضلات کمک می کنند و ریسک گرفتگی و زخم های عضلات را کاهش می دهند. ورزش یوگا در این گروه جا میگیرد.

تمامی مدل های برنامه های ذکر شده در بالا می توانند بصورت ترکیبی با هم در یک برنامه انجام شوند یا بصورت مجزا انجام پذیرند. چیزی که مهم است این است که برنامه فیتنسی را برای خود انتخاب نمایید که به بهترین شیوه شما را به اهدافتان نزدیک کند. همچنین علاوه بر اهداف سلیقه شما در مورد تمرین ها نیز می بایست در انتخاب برنامه تمرین شما لحاظ شود.

حالا چطور تمرین را شروع کنیم؟

حالا که شما متوجه شدید برنامه ورزشی که شروع می کنید باید شامل تمرین های استقامتی و هوازی باشد دیگر می توانید گام اول برای شروع تمرین های تناسب اندام را بردارید.

  1. با پزشک مشورت کنید

مشورت با پزشک

گام اول و بسیار مهم قبل از شروع یک برنامه ورزشی مشاوره با یک پزشک است که به شما کمک میکند طی یک آزمایش کلی از وضعیت سلامت عمومی بدنتان آگاه شوید.

اصلاً و تحت هیچ شرایطی این مرحله را قبل از شروع برنامه تمرین تان حذف نکنید به خصوص برای افرادی که تازه کار هستند و بدنشان به فعالیت های فیزیکی مداوم عادت ندارد. اگر سن شما بیش از 45 سال باشد که اهمیت این مرحله دوچندان می شود.

یک آزمایش کامل باعث می شود شما شرایط عمومی بدنتان را درآن لحظه بدانید و آن را با مربی خود در میان بگذارید تا برنامه شما را مطابق با شرایط بدنتان تنظیم کند.

  1. هدف های واقع گرایانه برای خود مشخص کنید.

عنصر اصلی دیگر برای موفقیت در تناسب اندام داشتن برنامه ای با اهداف قابل دستیابی است.

شما باید یک برنامه گام به گام داشته باشید که با دنبال کردن آن به هدفتان دست پیدا کنید.

برای مثال اگر هدف شما کم کردن 5 کیلوگرم وزن در 5 ماه است، برنامه شما باید چیزی شبیه به این باشد: 40 دقیقه پیاده روی 3 روز در هفته، 30 دقیقه تمرین های استقامتی 2 بار در هفته. حال شما می توانید این هدف را بشکنید مثلاً 2.5 کیلوگرم در 75 روز.

ایده مهم و اصلی این است که از جایگاهی که هستید مرحله به مرحله و به آرامی اما پیوسته به سمت هدف خودتان حرکت کنید.

فراموش نکنید هیچ وقت کسی بدون کم کردن 5 کیلوگرم اولیه، به هدف کم کردن 20 کیلوگرم وزن دست پیدا نکرده است! این یعنی شما باید اهداف کوتاه مدت قابل دسترس در ذهن خود داشته باشید تا با رسیدن به آنها انگیزه بگیرید.

  1. ورزش باید بخشی از سبک زندگی شما شود.

سبک زندگی سالم

شما میدانید که وقتی شما در یک موضوع به یک موفقیت دست پیدا میکنید که آن موضوع بخشی از زندگی روزمره شما بشود. پس برای دستیابی به اهدافی که برای تناسب اندام خود در ذهن دارید نیز گام اول این است که ورزش بخشی از زندگی شما بشود.

مثلاً از امروز به مسیرهای روزانه ای که می روید فکر کنید. آیا بخشی از آنها را نمی شود پیاده رفت؟ مثلاً به جای هفته دو بار ملاقات دوستانتان در کافه به صرف شیرینی های خوشمزه نمی توانید بخشی از این زمان را با باشگاه رفتن جایگزین کنید؟ با این قبیل کارها شما کم کم عادت میکنید که ورزش را در زندگی روزمره خود جا دهید.

با چه تناوبی ورزش کنیم؟

تناوب نمرین

اگر این پرسش در ذهن شما شکل گرفته است که چقدر باید تمرین داشته باشید که پیشرفت را مشاهده کنید پرسش بسیار به جایی است. در پاسخ آن باید گفت که بستگی دارد به وضعیت شما در زمان شروع و هدفی که در ذهن دارید. اما در حالت کلی ( نه برای افرادی که ورزش بدنسازی را بصورت حرفه ای انجام می دهند.) برای یک فرد بزرگسال بطور میانگین هفته 150 دقیقه ورزش هوازی و 2 بار در هفته ورزش های استقامتی.

ورزش های استقامتی باید تمامی عضلات شامل پاها، پشت، باسن، سینه، شکم، سرشانه و بازوها را هدف قرار دهد.

برای انجام 150 دقیقه هوازی در هفته می توانید آن را مثلا در 5 روز هر بار 30 دقیقه یا 3 بار هر بار 50 دقیقه انجام دهید.

دقت کنید که شدت و تعداد تمرین های شما بستگی دارد به وضعیت فعلی بدن شما. همچنین استراحت حین تمرین را جدی بگیرید.(لینک) چرا که در پیشگیری از مصدومیت بسیار مهم است.

اگر شما آماده شروع ورزش هستید و هیچ برنامه ای ندارید میتوانید بصورت آزمایشی برنامه 7 روزه زیر را انجام دهید که شامل حرکاتی عمومی و با شدت متوسط است.